type='text/javascript'/> Jeling2 Pandang2: PIRAMID MAKANAN

Nuffnang Ads

Tuesday, March 16, 2010

PIRAMID MAKANAN




Aras Kumpulan Makanan

Nilai Khasiat

Aras 1:
Bijirin, produk bijirin dan ubi
Sumber karbohidrat kompleks yang baik. Membekalkan vitamin, mineral, serat dan protein. Rendah lemak
Cadangan Pemakanan:8 - 12 sajian

Contoh Satu(1) Sajian:
1/2 cawan nasi (putih atau perang)
1/2cawan mihun/mi/pasta/lain-lain jenis mi (direndam)
1/2 keping capati
1/2 cawan keledek/ubi kayu/keladi

Aras 2:
Buah-buahan dan sayur-sayuran
Sumber vitamin, mineral dan serat yang baik
Cadangan Pemakanan:3 - 5 sajian

Contoh Satu(1) Sajian:
Sayur-sayuran:
1/2cawan sayur berdaun hijau tua bersama batangnya (dimasak)
1/2 cawan sayur buah/berakar (dimasak)
Buah-buahan:
1/2 cawan jambu berukuran sederhana
1 hiris betik/nanas


Aras 3:
Susu dan hasil tenusu (kecuali susu pekat, mentega dan krim)
Cadangan Pemakanan:1 - 2 sajian

Ikan, ayam, daging dan kekacang
Sumber kalsium yang baik
Sumber protein yang penting
Sumber protein yang baik
Kaya dengan vitamin B, zat besi dan zink
Kekacang juga kaya dengan magnesium dan serat
Cadangan Pemakanan:2 - 3 sajian

Contoh Satu(1) Sajian:
1 gelas susu
1 cawan dadih
1 keping keju
1 ketul paha ayam saiz sederhana
1 ekor ikan kembong saiz sederhana
2 ketul daging tanpa lemak berukuran kotak mancis
5 sudu besar ikan bilis
2 biji telur
1/2 cawan kacang kering/kekacang

Aras 4:
Lemak, minyak, gula dan garam
Lemak dan minyak mengandungi asid lemak (EFAs) dan vitamin A, D, E dan K
Gula (Contoh: madu, gula pasir, sirap, gula perang dan glukosa) memberi kalori yang sedikit atau tiada zat
Cadangan Pemakanan:Jumlah sedikit
dipetik daripada: http://tayibah.com/eIslam/piramid

No comments:

Post a Comment